τίτλος : Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας
Σύνδεσμος : Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας
Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας
Μια πολύπαθη περιοχή στην εσχατιά της Ελλάδας, που η φύση την διαμόρφωσε έτσι που να μοιάζει αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, μετά από διαδοχικές χρονιές αποτυχίας της παραγωγής ή και τιμών, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας – και για ένα μέρος του πληθυσμού του στα όρια της λιμοκτονίας. Οι χαμηλές τιμές διάθεσης της πιο φημισμένης πατάτας στην Ελλάδα διέψευσαν τις προσδοκίες των αγροτών της περιοχής, που ήλπιζαν φέτος λόγω του ικανοποιητικού επιπέδου της στρεμματικής απόδοσης να καλύψουν τις ζημιές προηγούμενων χρόνων και επιπλέον να θέσουν τη βάση για μια καλή νέα καλλιεργητική περίοδο.
Στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου 25-30 χιλ. στρέμματα αποδίδουν περίπου 80-100 χιλ. τόνους ετησίως. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 0,20-0,22 ευρώ, και η τρέχουσα τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 0,15 ευρώ.Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι ζημιές υπολογίζονται στα περίπου 4-5 εκατομμύρια ευρώ.
Το ζήτημα των τιμών αφορά το σύνολο της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα. Στο Νευροκόπι όμως η παράμετρος αυτή έχει βασική και καθοριστική σημασία, λόγω του γεγονότος της μονοδιάστατης-μονοκαλλιεργητικής οικονομικής δραστηριότητας της πατάτας, της έλλειψης δηλαδή συμπληρωματικών ή εναλλακτικών εσόδων των αγροτών της περιοχής.
Μια συνολική θεώρηση των τιμών, του εμπορίου, των κεφαλαίων, της διάθεσης, της μεταποίησης κτλ. της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας της πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, με την αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων του γραφείου της Eurostat της ΕΕ θα μας βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την αναστροφή τους κλίματος. Αποδεικνύεται πως οι Έλληνες πατατοκαλλιεργητές, τόσο στο Νευροκόπι όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, δεν έχουν να ανταγωνιστούν τους ομόλογους τους στη χώρα, αλλά κυρίως αυτούς στην Ευρώπη και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το 2015 στις 28 χώρες της ΕΕ παράχθηκαν συνολικά 53 εκατομμύρια τόνοι πατάτες. Πρώτη παραγωγός χώρα η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Αγγλία, κτλ.Συνολικά καλλιεργήθηκαν 15.929.800 στρέμματα. Η μέση έκταση των αγροτεμαχίων καλλιέργειας πατάτας ήταν 8 στρέμματα, στη Δανία η μέση έκταση φτάνει τα 206 στρέμματα, ενώ η μικρότερη έκταση παρατηρείται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία με 2 στρέμματα.
Πίνακας παραγωγής - καλλιεργούμενης έκτασης και στρεμματικής απόδοσης
Διάγραμμα καλλιεργούμενης έκτασης παραγωγής πατάτας στην ΕΕ, ανά χώρα
Διάγραμμα στρεμματικής απόδοσης ανά χώρα
Από γενικές παρατηρήσεις και εμπειρικές διαπιστώσεις της αγοράς προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι τιμές πώλησης παραγωγού στην Ελλάδα κυμαίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ την τρέχουσα περίοδο είναι πολύ χαμηλότερες.
Πίνακας τιμών πώλησης παραγωγού τις προηγούμενες χρονιές
Πίνακας τιμών καταναλωτή
Ευθύνες φέρουν σαφώς και οι ίδιοι οι αγρότες, καθώς δεν είναι δυνατόν ένας παραγωγός να διαθέτει π.χ. κεφάλαιο 100.000 ευρώ (μηχανήματα, σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα, κτλ.) σε μια καλλιεργητική περίοδο, χωρίς να έχει διασφαλίσει την αυτοδιαχείριση της διάθεσης ή τα θεμιτά επίπεδα κέρδους της εμπορίας του προϊόντος του. Είναι επιβεβλημένο να τεθούν όρια και φραγμοί στην κατάσταση αυτή.
- Το εμπόριο πατάτας στο εσωτερικό της ΕΕ πραγματοποιείται κυρίως από την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
- Το 2016 στο εσωτερικό της ΕΕ διακινήθηκαν 6 εκατ. τόνοι πατάτες (συμπεριλαμβανομένων και σπόρων).
- Επίσης έγιναν εισαγωγές 306.200 τόνων από χώρες εκτός ΕΕ (Αίγυπτος, Ισραήλ, κτλ.).
- Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 1,4 εκ τόνων, κατά βάση σπόρων προοριζόμενων κυρίως για χώρες της Μεσογείου.
- Η αξία της παραγόμενης πατάτας στην ΕΕ ανήλθε στα 10 δισ. ευρώ.
- Στην Ελλάδα η αξία της εγχώριας παραγωγής ανήλθε στα 255 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7 % της αξίας της συνολικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
- Η αξία των προϊόντων της επεξεργασίας της πατάτας εκτιμάται στα 9,4 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1% της συνολικής αξίας του τομέα παραγωγής τροφίμων και ποτών στην ΕΕ.
- Η διαδικασία επεξεργασίας της πατάτας πραγματοποιείται κυρίως στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
- Η βιομηχανοποίηση της επεξεργασίας έδωσε τη δυνατότητα προπαρασκευής και μεταποίησης της πατάτας σε διάφορα προϊόντα, όπως κατεψυγμένη ωμή ή μαγειρεμένη, σε ατμό ή σε βρασμό.
- Η Γερμανία είχε τη μερίδα του λέοντος της προπαρασκευασμένης πατάτας ή της μεταπράτησής της σε αλεύρι, φαγητό ή πατατάκια.
- Η Ολλανδία παράγει μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων chips, ενώ η Αγγλία διατηρεί τα πρωτεία στα crisps.
- Σημαντικό μερίδιο κατέχει και η μετατροπή της πατάτας σε άμυλο.
Κάθε σκέψη επανασύστασης και επαναλειτουργίας των συνεταιρισμών πρέπει να λάβει υπόψη τις αιτίες της συρρίκνωσής τους και να θέσει ιδιωτικοοικονομικά κίνητρα στα μέλη τους.Άμεση επίσης είναι η ανάγκη διενέργειας αυστηρών και συστηματικών ελέγχων από τα αρμόδια Υπουργεία στη διακίνηση της πατάτας Νευροκοπίου, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Κάθε κίνημα πατάτας ή κάθε άλλη σύγχρονη μορφή διάθεσης σε ομαδικό πλαίσιο μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απογειωθεί με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των πλεονεκτημάτων που παρέχει το διαδίκτυο, για την απευθείας επικοινωνία παραγωγού-καταναλωτή στην εγχώρια αγορά, αλλά επιπλέον και την αναζήτηση μεγαλύτερων αγορών εκτός των συνόρων.
Είναι επιβεβλημένο για όλους τους φορείς –κράτος, αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, πολίτες, κτλ.– να συνεργαστούν ώστε να τεθούν όρια και φραγμοί στην κατάσταση αυτή, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομική αφυδάτωση και η πληθυσμιακή εκκένωση ή αλλοίωση της περιοχής.
Γεώργιος Μουρουζίδης - pontos-news.gr
Έτσι, το άρθρο Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας
δηλαδή όλα τα άρθρα Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.
Μπορείτε τώρα να διαβάσετε το άρθρο Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας η διεύθυνση του συνδέσμου https://voiceinformation.blogspot.com/2017/10/blog-post_829.html
0 Response to "Έρευνα: Το Νευροκόπι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας"
Δημοσίευση σχολίου