Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη

Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη - Γεια σου φίλε Πληροφορίες φωνής, Στο άρθρο που διαβάζετε αυτή τη φορά με τον τίτλο Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη, έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε τις πληροφορίες σ 'αυτό. ελπίζουμε πλήρωση των θέσεων άρθρο αθλητισμός, άρθρο Νέα, άρθρο οικονομία, άρθρο πολιτική, άρθρο υγεία, γράφουμε μπορεί να καταλάβει. Λοιπόν, καλή ανάγνωση.

τίτλος : Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη
Σύνδεσμος : Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη

Διαβάστε επίσης


Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη


Στις 12 Ιουλίου 1826 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Αθήνα. Μετά από μερικές μέρες τειχομαχιών, οι Τούρκοι εισήλθαν στην πόλη και την κατέλαβαν, υποχρεώνοντας τους Έλληνες να καταφύγουν στην Ακρόπολη, στις 3 Αυγούστου 1826, αφού πρώτα φυγάδευσαν τα γυναικόπαιδα στην Σαλαμίνα.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ο Μακρυγιάννης πολέμησε ηρωικά. Πρώτος στις αντεπιθέσεις και στα τεχνάσματα, μαχόταν, εμψύχωνε, αγωνιζόταν με το καριοφίλι, το σπαθί, αλλά και τη σκαπάνη, πολεμώντας με ανθυπονόμους τις τουρκικές υπονόμους (λαγούμια).

Σε κάποια φάση της πολιορκίας ο Μακρυγιάννης αποφάσισε την πραγματοποίηση εξόδου, με σκοπό την αρπαγή τροφίμων, καθώς οι πολιορκημένοι Έλληνες άρχισαν να στερούνται.

«Θέλω κοφίνια τούρκικα από τα χαρακώματά τους», είπε ο Μακρυγιάννης στους άνδρες του. «Αφού τους έκαμα αυτείνη την ομιλίαν, φιλοτιμία και πατριωτισμόν γιομάτοι όλοι, άλλη βολά δεν είχαμεν βγη στα τούρκικα χαρακώματα αυτό ήταν το πρώτο… Μου είπαν “Δώσε μας και την ευκή σου”. Τους είπα, έχετε πρώτα του Θεού του αρχηγού του παντός την ευκή και της πατρίδος.

»Σηκώθηκαν όλοι και βγαίνουν αναντίον των Τούρκων εις τα χαρακώματά τους και τους τζακίζουν και σκότωσαν πεντέξι Τούρκους, τους πήραν και καμπόσα κοφίνια. Τους πισωδρόμησαν οι Τούρκοι. Τότε δεν ήταν καλό αυτό, ότ᾿ είναι πρώτο κίνημα κι᾿ όποιος λάβη θάρρος, θα λάβη δια πάντα.

»Μου λένε Έβγα κ᾿ εσύ, καπετάνε. Εγώ είμαι φιλόζωγος, όμως μου πειράζεταν και η φιλοτιμία, ότι εγώ ήμουν ο αίτιος να τους ειπώ αυτό. Τότε με τους ίδιους εβήκαμεν αντάμα, χαλάσαμεν τους Τούρκους. Σ ολίγον μας πήραν με τα μαχαίρια, μας ήφεραν κυνηγώντας ως το πόστο μας λάβωσαν κι᾿ από μάς κάνα-δυο. Τους δίνομεν άλλο τζάκισμα μας πισωδρόμησαν.

»Εκεί οπού τους τζακίσαμεν, τους πήραμεν καμπόσα πλιάτζικα…. Εκεί-οπού τους τζακίσαμεν, τους πήραμεν καμπόσα πλιάτζικα, τους πήραμεν κ᾿ ένα πανουφόρεμα μακρύ… Γιομίζω το φόρεμα το τούρκικον χώματα και το πιάνομεν οι δυο μας και το πάγω εις τα πόστα μας… και φωνάζω να μ᾿ ακούσουν οι Έλληνες ελάτε να σας δώσω εσάς των τριών τον χαζνέ (λάφυρα) των Τούρκων, οπού τους πήραμεν, να πάγω να πάρω και τον άλλον οπού είναι εκεί.

»Ακούγοντας γρόσια οι Έλληνες βγάνουν τα μαχαίρια και σαν λιοντάρια ρίχνονται εις τους Τούρκους. Αλήθεια χαζνέ πήραν, πήραν ντουφέκια, πήραν σπαθιά, σκότωσαν και τόσους Τούρκους κυργέψαμεν τρία λαγούμια, οπού μας φέρναν αναντίον μας να μας αφανίσουνε εμάς και το κάστρο πιάσαμεν καμμίαν εικοσιπενταριά ζωντανούς, τους λαγουμιτζήδες τους…».

Το στρατήγημα του Μακρυγιάννη να δελεάσει τους πολιορκημένους με τα τουρκικά λάφυρα απέδωσε απολύτως! Από την στιγμή αυτή και μετά οι Έλληνες, έχοντας πάρει θάρρος, πραγματοποιούσαν συχνά εξόδους, προκαλώντας απώλειες στους Τούρκους και αρπάζοντας από αυτούς τα αναγκαία.

Σε μια άλλη περίπτωση που οι Τούρκοι καταδίωκαν τους Έλληνες, ο Μακρυγιάννης όρμησε μπροστά με έναν δαυλό στο χέρι και φώναξε: «Βάλτε φωτιά και εις το τρανό λαγούμι, τώρα οπού ζύγωσαν οι Τούρκοι, να τους αφανίσουμεν». Φυσικά δεν υπήρχε υπόνομος, ήταν στρατήγημα του Μακρυγιάννη.

«Ακούνε οι Τούρκοι, βλέπουν και την φωτιά, τζακίζουν οπίσου και τους παίρνουν εις το κοντό οι αθάνατοι Έλληνες και τρώνε ένα σπαθί καλό. Τους χαλάσαμεν πίσου τα χαρακώματά τους τους πήραμεν τόσα κεφάλια και λάφυρα πλήθος, ντουφέκια, σπαθιά, καπότες.

»Ούτε άλλο λαγούμι είχαμεν, ούτε φωτιά ν᾿ ανάψη. Από τότε μάθαν πολλή γνώση οι Τούρκοι ούτε μας βρίζαν, ούτε μας πλησιάζαν. Τους πήραμεν τον αγέρα τους. Πέντε-δέκα βγαίναν οι Έλληνες, τους αφάνιζαν», γράφει.


ΠΗΓΗ


Έτσι, το άρθρο Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη

δηλαδή όλα τα άρθρα Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.

Μπορείτε τώρα να διαβάσετε το άρθρο Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη η διεύθυνση του συνδέσμου https://voiceinformation.blogspot.com/2018/03/blog-post_1776.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Στιγμιότυπα της πολιορκίας της Ακρόπολης μέσα από την πένα του Μακρυγιάννη"

Δημοσίευση σχολίου