Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς

Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς - Γεια σου φίλε Πληροφορίες φωνής, Στο άρθρο που διαβάζετε αυτή τη φορά με τον τίτλο Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς, έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε τις πληροφορίες σ 'αυτό. ελπίζουμε πλήρωση των θέσεων άρθρο αθλητισμός, άρθρο Νέα, άρθρο οικονομία, άρθρο πολιτική, άρθρο υγεία, γράφουμε μπορεί να καταλάβει. Λοιπόν, καλή ανάγνωση.

τίτλος : Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς
Σύνδεσμος : Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς

Διαβάστε επίσης


Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς



Θ. Μαλκίδης 

Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς 

Στις 5 Απριλίου 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις με διοικητή τον υπεύθυνο της σφαγής στην Ερμακιά και Πύργους Εορδαίας και στο Δίστομο Καρλ Σύμερς (Karl Schümers), διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες, καταφθάνουν στην Κλεισούρα.  Οι Ναζί συγκεντρώνουν  τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού, ενώ μια άλλη ομάδα στρατιωτών βάλλει με τα πολυβόλα όπλα κατά των συγκεντρωμένων ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τα σπίτια, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν αδιακρίτως. 


Η δικαιολογία πάντα η ίδια : αντίποινα.... 



Οι άντρες των Ες-Ες με σύνθημα τη φωτοβολίδα που άναψε στις τρεις το μεσημέρι ξεχύθηκαν στο χωριό και άρχισαν να πυροβολούν. Σκότωναν χωρίς σταματημό, έσφαξαν εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και κοπέλες.  Ούτε και τον  ιερέα που με τον  Σταυρό στο χέρι εκλιπαρούσε για έλεος υπερασπιζόμενος το ποίμνιό του, δε σεβάστηκαν και τον κατακρεούργησαν.Επιπλέον οι Ναζί πυρπόλησαν τις οικίες, την εκκλησία, το γυμνάσιο, τη βιβλιοθήκη. 


Μόλις δύο ώρες ήταν αρκετές για να σκοτωθούν 280 άμαχοι, να τραυματιστούν 40 και να καταστραφούν 150 σπίτια. Την τελευταία στιγμή, σώθηκαν επτά γυναίκες, που είχαν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Πριν πυροβολήσουν οι Γερμανοί, μία δεύτερη φωτοβολίδα σήμανε το τέλος της επίθεσης....







Όσοι επέζησαν, έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με το έγκλημα. Στο κοιμητήριο δεν υπήρχε χώρος  και οι διασωθέντες έθαψαν τους νεκρούς τους στις αυλές των σπιτιών, της εκκλησίας, ακόμα και στις βουνοπλαγιές.  Ο πολιτικός εντεταλμένος του Γ’ Ράιχ στα Βαλκάνια,  Χέρμαν Νοϊμπάχερ χαρακτήρισε τη σφαγή «λουτρό αίματος», αλλά η Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης-Αιγαίου επικρότησε τις ενέργειες του αντισυνταγματάρχη Σίμερς, ο οποίος ως επιβράβευση  τέθηκε επικεφαλής  και  στη σφαγή στο  Δίστομο.... 


Y. Γ. Στη μαρτυρική  Κλεισούρα έζησε η  Οσία Σοφία (Χοτοκουρίδου), το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, η οποία γεννήθηκε το 1883  στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. 


Η Οσία Σοφία,   η  «εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου Κλεισούρας ασκήσασα», η οποία  έζησε και το έγκλημα του δασκάλου του Χίτλερ Κεμάλ και του μαθητή τους, απεβίωσε το 1974, αγιοκατατάχθηκε το 2011, ενώ  η μνήμη της οποίας τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 6 Μαΐου.





Πηγή: ΜΑΛΚΙΔΗΣ


Έτσι, το άρθρο Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς

δηλαδή όλα τα άρθρα Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.

Μπορείτε τώρα να διαβάσετε το άρθρο Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς η διεύθυνση του συνδέσμου https://voiceinformation.blogspot.com/2019/04/blog-post_433.html

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς"

Δημοσίευση σχολίου